Algemeen

Op deze pagina vind u informatie over China. Klik op één van de onderstaande links om direct te gaan naar:

Het land China
De Chinese bevolking
De Chinese cultuur
De eetcultuur in China
De Chinese taal

Het land

China in de wereld
China in de wereld

China is een land in Oost-Azië, is bijna 9.600.000 km2 groot, telt ruim 1,3 miljard inwoners en heeft ruim 23.000 km grensgebied. Het grenst aan 14 andere landen. De langste rechte afstand is ruim 5000 kilometer. De lengte van de kust bedraagt 18.000 kilometer.
Het landschap van China is terrasvorming van opbouw. West hoog en oost laag. De Mount Everest in het Himalaya gebergte in Tibet is een met hoogte van 8848 meter de hoogste berg ter wereld. Het Turpan bekken in het noordwesten is met 154 meter onder zeeniveau China's laagste punt. De twee grootste rivieren in China zijn de Chang rivier (Jangtse rivier) en de Gele rivier.
Behalve de binnenzee Bo Hai, heeft het land nog de Gele zee, de Oost-Chinese zee en de Zuid-Chinese zee.



chinakaart
De Chinese provincies

China bevat 35% uit bergen, voor 27% uit hooglanden, voor 17 uit bekkens en woestijnen, voor 8% uit heuvelachtige gebieden en voor 13% uit vlaktes.
Doordat China zo groot is, zijn er meerdere klimaatsoorten waarbij in het Noorden gebieden zijn waar het 8 maanden per jaar onder het vriespunt blijft, terwijl in het zuiden een subtropisch klimaat heerst.



Chinese vlag
De nationale vlag

De hoofdstad van China is Peking, waar ook de regering zetelt. Deze bestuurt direct de 34 districten op provincie-niveau aan. Deze 34 districten zijn onderverdeeld in 23 provincies, 5 autonome regio's, 4 stadsprovincies en 2 speciale administratieve regio's.

China heeft de meeste ingewikkelde regeringsvorm ter wereld. Er zijn acht bestuurlijke niveau's: Rijk, provincies, steden met onafhankelijke planning, prefectuur-steden, County-steden, districten, townships en dorpen.

Vlag Chinese communistische partij
De vlag van communistische partij

China is een volksrepubliek. Het politieke klimaat heeft zeer sterke trekken van De communistische Partij van China (CCP), die in 1921 werd opgericht en sinds 1949 de Volksrepubliek China regeert. CCP is nog steeds de onbetwist leidinggevende macht in geheel China.

De nationale instellingen zijn verdeeld in zessen: Het nationale volkscongres; De voorzitter van Volksrepubliek China; Staatsraad; De centrale militaire commissie; het opperste hof; het opperste volksparket.



Het land heeft veel beroemde bezienswaardigheden die op de Werelderfgoedijst staan.

De Chinese muur

De Chinese muur

de verboden stad

De verboden stad

het terracottaleger

Het terracottaleger in Xi'an

de zomer paleis

Het zomerpaleis




De Chinese bevolking

Chinese etnische groepen

China heeft in totaal 56 officiële etnische groepen, waarvan de Han-Chinezen veruit de grootste groep zijn met 92% van de totale bevolking van bijna 1,4 miljard mensen. Daarom wordt de Chinese taal Han Yu genoemd. De andere 55 etnische groepen beschouwen zich als minderheden. Van de minderheden zijn de meeste Zhuang-Chinezen. In provincie Yunnan wonen 25 etnische groepen. Tibet, Sinkiang, Binnen-Mongolië, Guangxi en Ningxia zijn de 5 autonome regio's waar de meeste bewoners etnische minderheden zijn.
De Chinezen zijn bescheiden mensen en harde werkers. Zij zijn zeer beïnvloed door het Confucianisme en het Taoïsme en daardoor vinden Chinezen harmonie en collectivisme van belang.
Chinezen worden gewoonlijk verdeeld in zuiderlingen en noorderlingen en zijn verschillend van karakter. De grenslijn wordt bepaald door de Qin berg en de Huai rivier. Door de grootte van het land en de hoeveelheid van 56 etnische groepen zijn Chinezen zowel qua uiterlijk als qua karakter flink verschillend.



De Chinese cultuur

De twaalf dieren van de Chinese dierenriem

Dieren van de Chinese dierenriem

In China wordt iedereen vaak gevraagd; wat voor diereigenschap heeft u? Dat betekent in welk dierjaar u bent geboren. Chinezen geloven dat de eigenschappen van mensen een sterk verband hebben met het geboortejaar van dieren.

De aan de tekens toegekende eigenschappen zijn:

  • 鼠 Rat : charmant, slim, economisch, efficiënt, diplomatiek, flexibel, maar ook stiekem, opportunistisch, verkwistend en op eigen gewin uit.

  • 牛 Os : harde werker, principieel, zachtaardig en geduldig, maar ook koppig, excentriek, tegendraads en geen tegenspraak verdragend.

  • 虎 Tijger : energiek, bewonderenswaardig, revolutionair, leiderscapaciteiten, onverschrokken, recht op het doel af, kent geen nederigheid, maar ook kwetsbaar voor aanval in de flank, alle schepen verbrandend, ijdel en "alles of niets".

  • 兔 Konijn : rechtschapen, intuïtief, gevoelsmatig en voorzichtig

  • 龙 Draak : trots en levendig, enthousiast, eigenwijs, extravert en inspirerend.

  • 蛇 Slang : intelligent, mysterieus, sensueel, discreet, met een scherpe actieve geest, maar ook hypocriet en metend met twee maten.

  • 马 Paard : elegant, loyaal, intuïtief, vrijdenkend, populair, sexy, extravert en leergierig, maar ook egocentrisch, onvoorspelbaar en onbevreesd.

  • 羊 Geit : creatief, rustig maar hartstochtelijk, luxeminnend, excentriek, oprecht en grote verbeeldingskracht, maar ook leunend op rijke of sterke partner, kan geen armoede verdragen.

  • 猴 Aap : nieuwsgierig, onafhankelijk, levendig, behulpzaam en heeft alles in de gaten, maar ook niet erg diepgaand, lomp, huichelachtig en met zichzelf bezig.

  • 鸡 Haan : kleurrijk, onbevangen, beschermend, nauwgezet, nuchter, goed organisatievermogen, maar ook breedsprakig, opschepperig, hebberig en niet subtiel.

  • 狗 Hond : trouw, loyaal, open, eerlijk, verdraagzaam, kampioen van het goede doel en handhaver van de openbare orde, maar ook bits, negatief en inflexibel.

  • 猪 Varken: tolerant, begrijpend, sensueel, geestdriftig, aardig, sympathiek en waarheidsgetrouw, maar ook driftig, kleinzielig, lui.

Als u in 1966 geboren bent (1966 is het jaar van het Paard) het jaar op basis van 1966 plus 12 of min 12 zijn allemaal paardjaren. Dus 1954, 1942... of 1978, 1990... zijn allemaal Paardjaren. Mensen die in het paardjaar geboren zijn, hebben de eigenschappen van paarden.

Wilt u ook uw eigenschap weten volgens de Chinese dierenriem …...

Éenkindgezin

Eénkindpolitiek

Het eenkindgezin is in China ingevoerd in 1979. Ieder koppel mag slechts een kind krijgen. Het krijgen van een tweede kind is strafbaar. Doel van dit beleid is de bevolking in te laten krimpen om een catastrofale bevolkingsgroei te voorkomen.

Het eenkindgezin geldt alleen voor Han-Chinezen. Chinese minderheden mogen meer dan één kind hebben zonder boetes.

De eenkindpolitiek kent per regio bepaalde uitzonderingen; zo mogen boeren op het platteland twee kinderen hebben als het eerste kind een meisje of gehandicapt.

Het eenkindgezin in combinatie met de voorkeur voor jongens heeft geleid tot een jaarlijks overschot aan jongens.

Een ander gevolg is het zogenaamde "kleine keizer syndroom". Het enige kind wordt van alle kanten verwend en krijgt alles wat hij wilt, alsof hij een kleine keizer is.

 

Hoe functioneerde het eenkindbeleid in China? Hoe dacht de bevolking over het eenkindgezin ? Gaat het eenkindgezin veranderen ........

Ja, er is al een verandering in China van eenkindpolitek naar tweekindpolitiek. Ouders mogen twee kinderen krijgen als de vader en de moeder zelf enig kind zijn.

China wil af van de eenkindpolitiek omdat het land na 30 jaar de gevolgen van het beleid voelt: de beroepsbevolking krimpt en de vergrijzing neemt toe. Nu zijn er voor elke gepensioneerde nog vijf werkende Chinezen, in 2030 zijn dat er maar twee. Als China niets doet, komt het straks handen tekort om de economie draaiende te houden.

 

Belangrijke Chinese feestdagen

Tiananmen

Tiananmen in de feestdagen

Lantaarnfeest

Het lantaarnfeest

Chinees vuurwerk

Het vuurwerk in de feestdagen

 

Chinees Nieuwjaar - 春节/中国新年

Chinees nieuwjaar, ook bekend als het lentefeest, is de belangrijkste van de Chinese Feestdagen. Het wordt gevierd op de eerste dag tot en met de vijftiende dag van de eerste maand van de Chinese kalender.

leeuw

Het Chinees Nieuwjaar wordt traditioneel gevierd met drakendansen en leeuwendansen. De Chinese nieuwjaarsperiode eindigt met het lantaarnfeest, op de vijftiende dag van het nieuwe jaar.

Voor het Chinese nieuwjaar geven mensen cadeaus / cadeaubonnen aan anderen die zij belangrijk vinden. Tijdens de nieuwjaarsperiode bezoekt men familie, vrienden en/of kennissen in de buurt.De volgorde van bezoek is sterk gebonden aan de Chinese traditie.

Officieel hebben mensen 3 dagen vrij, maar het feest duurt altijd langer. In sommige gebieden kan dit tot een maand oplopen. Dus denk eraan, als u een Chinese fabriek gaat bezoeken, dan moet deze periode echt mijden.

De Chinese staatstelevisie zendt ieder jaar een speciaal programma uit met zang,dans,circusnummers en cabaret.

Het Maanfeest - 中秋节

1246152719rhsgdg561

Het Maanfeest is de tweede belangrijkste traditionele feestdag van de Chinese Feestdagen. Het wordt ook het Mid-Herfstfeest genoemd. Het valt op de 15de dag van de achtste maand van de Chinese kalender. Als traditie wordt er die dag Maancake gegeten. (Maancake is een zoetige of hartige cake)

Het Maanfeest is een familiefeest. Men probeert dan altijd om die avond bij familie te zijn.

Denk eraan, een businessbanket tijdens het Maanfeest, kan niet.

 

Nationale dag - 国庆节

yuebing

De Nationale dag wordt elk jaar gevierd op 1 oktober, ter herinnering aan de oprichting van de volksrepubliek China in 1949.

De Chinese militaire parade op Tiananmenplein is de meest bekende show tijdens het nationale feest.

Mensen hebben 1 week vrij, zogenaamd de "Golden week". In de Golden week gaan veel Chinezen reizen binnen China. Het verkeer en de hotels zijn dan heel erg druk.

Denk eraan, als u naar China gaat reizen, dan moet u zeker de Golden week mijden.



De eetcultuur in China

Chinese maaltijd

De Chinese keuken behoort tot één van de fijnste keukens ter wereld. Door de grootte van het land kan men niet spreken van één "keuken". Wel zijn er gemeenschappelijke factoren in de verschillende regionale keukens die het mogelijk maken te spreken over de Chinese keuken.

De basisingrediënten van Chinees eten zijn rijst, granen en tarwe. Deze worden gegeten als noedels, pure rijst of in deegvorm, zogenoemd hoofdeten.

De belangrijkste smaakgevers zijn gember, lente-ui, knoflook, koriander, steranijs, bloemolie, sesamolie, sojasaus, oestersaus en chilipeper.

De Chinese keuken kent geen drie-, vier-, of vijfgangendiner, maar heeft een geheel andere procedure: bijvoorbeeld het koude eten serveert men voordat het warme eten op tafel komt. Pas als de eerste warme gerechten op tafel komen en de gastheer/vrouw brengt de eerste toost uit, begint men aan de maaltijd. De soep komt samen met de warme gerechten op tafel en de vis wordt als laatste gerecht geserveerd, enzovoort.



De Chinese taal

Chinees Mandarijn

de bevordering van mandarijn

De officiële taal van China is het Mandarijn, dat door ongeveer 75% van de Chinezen wordt gesproken.

Het standaardmandarijn is het Algemeen Beschaafd Chinees (ABC) en wordt gesproken in het noorden van China, o.a. in het gebied rond de hoofdstad Beijing.

Veel Chinezen in Nederland spreken Kantonees, de taal van de provincie Kanton, het Zuiden van China en Hong Kong.



Chinese Pinyin

pinyin

Pinyin is de fonetische schrijfwijze van het Chinees.

Pinyin is een ander systeem om het Standaardmandarijn, in Latijnse letters weer te geven.
Pinyin betekent in het Chinees letterlijk "Chinese taal transcriptie".



Chinese Karakters (Hanzi)

chinese karaketers

Hanzi betekent letterlijk "Chinees karakter" in het Standaardmandarijn, deze karakters worden gebruikt om de Chinese taal mee te schrijven.

Hanzi is onder te verdelen in traditionele en vereenvoudigde karakters. Tegenwoordig worden vereenvoudigde karakters in Volksrepubliek China gebruikt. In Hongkong, Macau en Taiwan gebruikt men nog steeds de traditionele karakters.



Voorbeeld

Betekent in Nederlands

Vereenvoudigd karakter

Traditioneel karakter

Pinyin

"Chinees karakter"

汉字

漢字

Hàn zì